Antwerp

Med flyg till Bryssel och en halvtimmes tåg anländer man till Antwerpen.

När man kliver av tåget slås man av den moderna arkitekturen som integrerats med den gamla stationsbyggnaden, något som kommer genomsyra hela staden.

Efter en promenad genom de mer turistpräglade kvarteren möttes vi av samma slående arkitektur, nytt möter gammalt och bortom allt sträcker sig den mäktiga katedralen högt över hela staden.

DSC_0170

Lagom till lunch sätter vi oss på “De Gulden Bock”, ett trevligt och lite speciellt lunchställe, i den lilla entrén möts man av “take-away” avdelningen och två trappor upp slår man sig ned i den spegelbeklädda matsalen. Här serveras något som inte bådade så gott, färdiglagad mat, men så fel vi hade. Den kalvstek som serverades med en potatiskaka var extremt vällagad. Vill man ha Belgisk mat, kan jag tipsa om den gyllene bocken på den trendiga Schuttershofstraat.

Jag sträcker dock på ett varnande finger, det är extremt ovanligt med öl under 6% alkohol, vilket kan leda till en lite snurrigare eftermiddag än hemma.

Rakt ut på gatan springer man in i butiker som Hermés, Stone Island och Moncler, det var lika bra att börja shoppa. I Antwerpen hittar du allt du skulle vilja ha, du har allt från vintage till de mest avant-gardistiska varumärkena du kan tänka dig. Har du en lastbil stående så missa inte all härlig inredning.

Att besöka de inhemska designerna Ann Demeulemeester och Dries van Notens butiker förstår man varför de blivit så inflytelserika och hålls väldigt varmt av den trevliga lokalbefolkningen.

Tillbaka och checka in på Hotel Julien, lägga sig på sängen för att sedan äta middag.

När man går på de äldsta gatorna fantiserar man om en restaurang nere i en gammalt medeltida valv, när man besöker det fransk-japanska restaurangen Roji behöver man inte fantisera mer. Ned för den långa trappan slås man av den öppna spisen mitt i lokalen och den fantastiska sushibaren där man i väntan på maten får se de skickliga kockarna slänga ihop den mest fantastiska sushin. Denna kom bli den dyraste måltiden på resan, men väl värt det.

DSC_0335

Frukost to-go och ut på staden, nu med inriktning kultur i form av Modemuseum eller “MoMu”, och utställningen “Footprint”, här fanns utställda skor från alla de största, även Salvatore Feragamos fotmodell av Marylin Monroe. Har du samma intresse som mig för färg och form är detta ett måste, du får inte heller missa den fantastiska bokhandeln som är lite av ett museum i sig.

DSC_0381

Innan ni beger er tillbaka tillbaka till hotellet för en lugn eftermiddag så måste ni besöka Graanmarkt 13, ett hus som köptes av ett holländskt par som blåste ur hela innehållet för att fylla ut skalet med en topprestaurang, ett galleri, en high-end butik och i deras gamla lägenhet kan du numera  checka in över natten.

Restaurangen drivs av den unga talangfulla kocken Seppo Nobels och är något av de bästa jag ätit. De bakgårdsodlade grönsakerna hade faktiskt räckt i sig, men med en fisk som smälte i munnen kunde det nog inte bli bättre. Om besöket på Roji var det dyraste var detta den absolut godaste.

Se till att boka i tid, normalt är det ett par månaders väntetid, men efter ett antal samtal och rejält med tjat fick vi till ett bord i den minimalistiska och extremt välinredda matsalen.

DSC_0190

Om du kokar ned det bästa från Paris, Berlin och London får du en tydlig smak av staden, en världsmetropol som än så länge erbjuds i ett överskådligt miniatyrformat.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2019 A Magazine About